Landelijke badkamers zijn sinds enkele jaren aan een steile opmars bezig. In onze huidige samenleving waar mensen steeds meer gejaagd door het leven gaan, zijn we allen op zoek naar een plaats van rust en ontspanning. Waar dat 20 jaar geleden de badkamer een puur functionele ruimte was, is deze de laatste twee decennia uitgegroeid tot een van de meest voorname ruimtes in elk huis. Elk van ons start zijn dag in deze ruimte en daarom beïnvloed deze kamer in grote mate ons stemmingsverloop gedurende de hele dag.

Het bijzondere aan een landelijke badkamers is dat wanneer je aan 20 liefhebbers van interieurs vraagt om het begrip “Landelijke badkamer” te definiëren je steevast een totaal verschillende uiteenzetting krijgt. Iedereen vult dit begrip in volgens zijn of haar referentiekader. Het leek ons daarom interessant om de verschillende substromingen te belichten van het verzamelbegrip “landelijke badkamer”. We trachten dit chronologisch op te bouwen zodat we een duidelijke evolutie zichtbaar wordt. Desondanks sommige stromingen reeds meer dan 100 jaar geleden geïntroduceerd werden, passen deze nog steeds in een hedendaagse woning en zorgen ze voor de warmte en gezelligheid van weleer.

cottage stijl

Nostalgische Badkamers

In het begin van de negentiende eeuw evolueerde de badkamer bij vooraanstaande families van een onderdeel van de slaapkamer tot een volwaardige afgescheiden ruimte. In nostalgische badkamers vinden we veel invloeden terug van de Art Nouveau stijl welke kenmerkend was voor die periode. Een veel voorkomend thema van deze periode was het verwerken van een bloemmotief in wastafels en baden.
Desondanks de leeftijd is deze stijl nog steeds zeer gewild om huizen van in deze periode terug die elegante en luxueuze uitstraling te geven die ze verdienen.
Volg deze link voor enkele voorbeelden.

badkamer cottage stijl

Cottage badkamers

Een cottage is van origine een kleine woning op het Engelse platteland welke volgens de traditionele Engelse normen werd ingericht. De huidige invulling van het begrip cottage is een woning in een landelijke omgeving met gezellige inrichting. Deze uitgesproken stijl wordt hedendaags gebruikt om de warme uitstraling van de rest van de woning ook in de badkamer door te trekken.
Volg deze link voor enkele voorbeelden van een cottage badkamer.

vrijstaande wastafel

Art Deco badkamers

Art Deco is een designstijl welke werd geïntroduceerd in Parijs vanaf de jaren 1920. Na de Art Nouveau periode waarbij de inspiratie voornamelijk kwam uit de natuur vormde zich een tegenreactie waarbij men meer gebruik ging maken van strakkere designs en omarmde men de vooruitgang in technologie. Deze stijl welke voornamelijk bloeide in de periode 1920 – 1940 drukte een stempel op vele gebouwen in onze grootsteden. Door het strakke design is deze stijl nog steeds zeer populair ook bij vele jonge mensen.
Volg deze link voor enkele voorbeelden van een art deco badkamer.

vrijstaande wastafel

Traditionele badkamers

Een traditionele badkamer is een verzamelnaam voor een badkamer waarbij gewerkt wordt met allerlei invloeden uit verschillende stijlen. Zo kan een Art Nouveau wastafel gecombineerd worden in een iets strakkere setting of kunnen ruwe materialen gecombineerd worden met meer elegant afgewerkte producten. De algemeen tendens in de badkamer is nog steeds klassiek geïnspireerd.
Om u te laten inspireren, volg onderstaande link:
Traditionele Badkamers

landelijke badkamermeubels - badkamermeubel landelijk - landelijk badkamermeubel - badkamermeubel landelijke stijl - retro badkamermeubel

Eigentijdse badkamers

In een eigentijdse badkamer ligt de nadruk voornamelijk op de hedendaagse stijl. Om warmte in het ontwerp te brengen gaat men gebruik maken van enkele klassieke elementen zoals een bad op pootjes of het gebruik van klassiek kraanwerk. Deze evenwichtsoefening leidt vaak tocht een prachtige moderne maar toch warme badkamer. Om het warme karakter nog meer te ondersteunen wordt er vaak ook gebruik gemaakt van klassieke afwerkingen zoals nikkelen kranen.
Volg deze link om u te laten inspireren

strak landelijke badkamer

Strak landelijke badkamers

Strak landelijke badkamers worden gekenmerkt door het gebruik van moderne strakke lijnen maar waarbij het landelijke karakter wordt onderstreept door het gebruik van warme materialen zoals vb. eikenhout en klassiek kraanwerk. Deze stijl is momenteel zeer in trek gezien zij het beste van beide werelden combineert. Door het gebruik van muurkranen, onderbouwwastafels en eventueel een composieten blad is een strak landelijke badkamer ook bijzonder onderhoudsvriendelijk.
Volg onderstaande link om enkele strak landelijke badkamers te ontdekken. https://www.badwinkel.be/projecten/landelijke-badkamers/strak-landelijke-badkamers/

natuurlijke elementen

Oriëntaalse badkamers

Zoals de naam doet vermoeden is een Oriëntaalse badkamer geïnspireerd door Oosterse invloeden. In onze razendsnelle samenleving zijn we steeds op zoek naar rust en zingeving. Begrippen als Feng Shui en Wabi Sabi gaan hier hand in hand. De laatste jaren bereiken ook veel Marokkaanse invloeden onze Westerse badkamers. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van bezettechnieken zoals Tadelakt, Mortex en Stuc. Voor de oriëntaalse badkamer wordt steeds gebruik gemaakt van warme materialen voor het kraanwerk zoals oude messing of nickel.
Ontdek enkele voorbeelden van een oriëntaalse badkamer door het volgen van deze link.
Oriëntaalse Badkamers

vrijstaand bad

Exclusieve badkamers

Exclusieve badkamers kunnen we terugvinden in elke van bovenstaande categorieën maar deze onderscheiden zich in het bijzonder door het gebruik van zeer hoogwaardige materialen en een minutieuze afwerking. Elk detail telt en dat maakt de badkamer tot een waar juweeltje. Naast het gebruik van de materialen welke met de grootste zorg geselecteerd werden, vinden we ook steeds zeer bijzondere stukken terug in de badkamer. Het kan gaan om zeer exclusief kraanwerk uit vb. de Discovery Collectie van Kenny&Mason of een uniek stuk dat de badkamer uiterst bijzonder maakt.
Ontdek enkele pareltjes door onderstaande link te volgen
https://www.badwinkel.be/projecten/landelijke-badkamers/exclusieve-badkamers/

Een dergelijke opdeling van landelijke badkamers is natuurlijk niet limitatief en er zijn nog tal van andere substromingen. Wij zijn natuurlijk steeds benieuwd hoe u zich liet inspireren voor uw droombadkamer. Stuur ons uw verhaal! (info@badinkel.be)