Bad op pootjes

Wat is de afkomst en geschiedenis

Het bad op pootjes is de tijdloze klassieker voor een landelijke, industriële of zelfs strakke badkamer. Het bad op pootjes kende zijn opkomst in het midden van de 18de eeuw als luxe badkamer item. De eerste modellen werden vervaardigd uit gietijzer en kregen een beschermlaag van email. Deze laag is zeer kras vast en zorgde voor een eenvoudig onderhoud.

De eerste modellen van de baden op pootjes vinden we terug in het Victoriaanse tijdperk in Engeland. De baden waren hoofdzakelijk voorzien van twee types poten. Enerzijds de pootjes met bal en adelaarsklauw en anderzijds de baden met leeuwenpoten. Elke fabrikant had zo zijn eigen voorkeur. Het bad op pootjes was immens populair in de periode 1870 tot 1930 bij vooraanstaande aristocratische families in Engeland en Frankrijk. Door de enorme interesse ook vanuit Frankrijk ontstonden eveneens daar manufacturen en ontstonden de Franse baden welke gekenmerkt zijn door een rechter design.

  Hoe kunnen wij
  u helpen?

  Uw naam

  Uw email

  Uw Vraag

  Een bad op pootjes kan geplaatst worden in de meeste badkamers. Gezien er geen nood is aan een bad omkasting werken ze ook plaats besparend. Er dient wel rekening gehouden te worden met enkele richtlijnen om ervoor te zorgen dat het onderhoud vlot en praktisch kan verlopen. Een dergelijk bad is eveneens een dankbare sfeerschepper en staat garant voor sfeer en gezelligheid in uw badkamer.

  Gezien een bad op pootjes op velerlei wijze in uw badkamer kan geplaatst worden, is het steeds interessant om te kijken hoe andere liefhebbers dit hebben verwerkt in hun interieur. Klik hier om inspiratie op te doen voor uw droombadkamer.

   

  Wat zijn de mogelijkheden in een badkamer

  Een bad op pootjes kan op vele verschillende manieren in een badkamer geplaatst worden. Er dient hier echter wel rekening gehouden te worden met een aantal punten. Indien u uw bad centraal in de ruimte wenst te plaatsen houdt u enerzijds best rekening dat er voldoende doorgang wordt voorzien langs alle zijden. Anderzijds houdt u best ook rekening met het esthetische aspect. Zorg dat uw bad de symmetrie in uw badkamer onderstreept. Dit draagt bij tot een rustige uitstraling van uw badkamer.

  U kan eveneens uw bad langs of tussen twee muren plaatsen hier adviseren wij om het bad steeds 3 à 10cm van de muur te plaatsen. Zo voorkomt u dat de zijkant en achterzijde van het bad moeilijk bereikbaar zijn bij het kuisen. Ook bij deze opstelling houdt u best rekening of u symmetrie of juist asymmetrie wenst te creëren in de badkamer.

   

  Diverse soorten en mogelijkheden voor een bad op pootjes

  Voorbeeld afbeelding diverse soorten - Dubbel slipper bad Dubbel slipper bad      Voorbeeld afbeelding diverse soorten - Slipper bad Slipper bad              Voorbeeld Klassiek twee persoonsbad

   

  Elk van deze stijlen heeft zijn specifieke kenmerken maar één eigenschap hebben al deze stijlen gemeen. Het landelijke karakter wordt bepaald door een samenspel van lijnen en gebruikte materialen met telkens als resultaat dat er een warme gezellige keuken wordt gecreëerd waarin het fijn vertoeven is.

   

   

  Voorbeeld afbeelding diverse soorten - Bad op voet  Bad op voet            Voorbeeld afbeelding diverse soorten - Bad met vlakke of gebogen rand     Bad met vlakke of gebogen rand

   

   

  Welk materiaal kiest u het beste

  Van oudsher werden baden op pootjes vervaardigd uit gietijzer, de binnenzijde van de baden werden daarbij bekleed met email. Deze beschermlaag van gesmolten glas zorgt voor een gladde afwerking langs de binnenzijde wat het comfort verhoogd en zorgt voor een gemakkelijk onderhoud. Kwaliteitsbaden herkent u aan de eigenschap dat de email versterkt werd door een kwalitatief metaalpoeder zoals titanium. Dit zorgt voor een beduidend sterkere email laag en zorgt dat de email zijn glans veel langer behoudt. Gietijzeren baden genieten enkel bij puristen de voorkeur gezien deze baden veel meer warm water nodig hebben om op te warmen en tijdens het baden onttrekt dit bad de warmte aan uw rug waardoor het steeds koud aanvoelt.

  Baden op pootjes worden sinds enkele jaren ook vervaardigd uit acryl of polyester. Dergelijke baden worden gekenmerkt door een zeer laag gewicht. Ze bestaan in vele vormen en maten maar zijn in bijna alle gevallen van lage kwaliteit. Dergelijke baden raden wij dan ook af als u op zoekt bent naar een degelijk bad.

  Het leeuwendeel van de baden op pootjes die vandaag de dag verkocht worden zijn de baden gemaakt uit een composiet. Dit is een basismateriaal zoals een kalksteen of kwartspoeder waarbij een epoxihars wordt toegevoegd. Deze baden worden net zoals de gietijzeren baden uit 1 stuk gegoten maar wegen ± de helft minder. Zij hebben zeer goede thermische eigenschappen waardoor het bad steeds aangenaam aanvoelt en het water langer warm blijft dan in zijn gietijzeren equivalenten. Doordat het bad uit 1 materiaal vervaardigd is; kunnen eventuele krasjes er met behulp van een schuursponsje uit gepolijst worden. Door hun kwaliteit, eenvoud in onderhoud en comfort is dit het meest geschikte bad voor het merendeel van de badkamers.

  Meer weten over onze mogelijkheden?

  Klik hier voor vragen met betrekking tot een bad op pootjes

  Klik hier voor meer informatie met betrekking tot onze showrooms

  Het bad op pootjes, het middelpunt van uw badkamer

  Een bad op pootjes is hét ideale designstuk voor uw landelijke badkamer. Het geeft een uitgesproken luxueuze uitstraling en het is er eveneens zeer fijn vertoeven om te ontspannen na een lange werkdag. Baden op pootjes kunnen toegepast worden in tal van landelijke stijlen of u nu eerder houdt van een moderne of een klassieke stijl. Een doordachte keuze van uw bad staat garant voor vele jaren badplezier.

  Deel dit artikel

  Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT